Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
Terug naar ons blog

Opties voor opbaren

Gepubliceerd op:

Bij het opbaren wordt de overledene na de laatste verzorging op een bed of in een kist opgebaard. Dit helpt de familie vaak bij hun rouwproces. Wanneer iemand is overleden moet het lichaam altijd gekoeld worden, met uitzondering van thanatopraxie. Er zijn verschillende opties voor het opbaren.

Thuis opbaren

Er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor thuis opbaring. Hierbij kunnen dierbaren in alle rust afscheid nemen, in een vertrouwde omgeving. Bij een uitvaartcentrum zijn er soms openingstijden of moet je eerst een afspraak maken en daar hoeft bij een thuis opbaring geen rekening mee gehouden te worden. In bijna alle gevallen is thuis opbaring mogelijk. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit lukt, ongeacht de ruimte, als dit de wens is.

De overledene kan opgebaard worden op bed of in de kist. Wanneer de overledene op bed wordt opgebaard, maken wij gebruik van een bedkoeling. Deze is niet zichtbaar omdat het laken over de koeling ligt. De andere optie is dat de overledene wordt opgebaard in een kist. Daarbij ligt de koelplaat onder de kist, zodat de overledene gekoeld blijft. Het verschil tussen opbaren op bed of in een kist is dat u dan zelf kunt kiezen of de kist open of gesloten is. Bij een bed opbaring moet de overledene voor de uitvaart nog wel in de kist gelegd worden.

Opbaren in een uitvaartcentrum

De overledene kan ook opgebaard worden in een uitvaartcentrum. Er zijn dan vaak verschillende mogelijkheden waarbij u kunt kiezen tussen een 24-uurs kamer waar u op uw eigen en op elk moment uw dierbare kunt bezoeken of een opbaring waar u een vooraf afspraak maakt op een bezoek te brengen voor een bepaalde tijd. Het kan zijn dat er extra kosten bijkomen voor de bezoeken. Het is ook mogelijk om de overledene op te baren in een koelruimte. Hier wordt vaak voor gekozen als de nabestaanden hun dierbare niet meer willen bezoeken.